Monday, December 6, 2010

resepi kek coklat

Bahan-bahan ( saiz loyang 9X9 inci )

  • Bahan A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2/3 cawan serbuk koko
  • 1 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • Bahan B
  • 1 2/3 cawan gula kastor
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan mayonis
  • Bahan C
  • 1 1/3 cawan air

Cara-cara

  1. Bahan A diayak bersama.
  2. Bahan B: Gula dan telur diputar laju hingga kembang, tambah esen vanilla dan mayonis ( putar sederhana)
  3. Masukkan bahan A bersilih ganti dengan bahan C (air), dimulakan dan diakhiri dengan bahan A. Kacau rata-rata sehingga sebati. [Adunan ini agak cair]
  4. Masukkan dalam loyang yg telah digris dan dibakar dalam oven yg telah dipanaskan dari awal tadi.[Pastikan adunan tadi betul2 sebati antara bahan A dgn bahan C(air)]
  5. Bakar selama ~ 50 minit, 190 drj celcius
  6. Utk topping, saya cairkan sekeping coklat masakan (double boiling style) je..., hias dgn badam hancur atau coklat rice @ gula warna-warni, kegemaran anak2
  7. Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment