resepi kek coklat
Bahan-bahan ( saiz loyang 9X9 inci )
- Bahan A
- 2 cawan tepung gandum
- 2/3 cawan serbuk koko
- 1 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 sudu teh baking powder
- Bahan B
- 1 2/3 cawan gula kastor
- 4 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 cawan mayonis
- Bahan C
- 1 1/3 cawan air
Cara-cara
- Bahan A diayak bersama.
- Bahan B: Gula dan telur diputar laju hingga kembang, tambah esen vanilla dan mayonis ( putar sederhana)
- Masukkan bahan A bersilih ganti dengan bahan C (air), dimulakan dan diakhiri dengan bahan A. Kacau rata-rata sehingga sebati. [Adunan ini agak cair]
- Masukkan dalam loyang yg telah digris dan dibakar dalam oven yg telah dipanaskan dari awal tadi.[Pastikan adunan tadi betul2 sebati antara bahan A dgn bahan C(air)]
- Bakar selama ~ 50 minit, 190 drj celcius
- Utk topping, saya cairkan sekeping coklat masakan (double boiling style) je..., hias dgn badam hancur atau coklat rice @ gula warna-warni, kegemaran anak2
- Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment